همکاری 500 نخبه در تدوین سند ملی دانش بنیان امنیت غذایی

همکاری 500 نخبه در تدوین سند ملی دانش بنیان امنیت غذایی

به گزارش ابرنت، دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: تدوین سند ملی دانش بنیان امنیت غذایی توسط شورایعالی انقلاب فرهنگی با همکاری بیشتر از ۵۰۰ نخبه کشور صورت پذیرفت.



به گزارش ابرنت به نقل از مهر، به نقل از شورایعالی انقلاب فرهنگی، چهارمین همایش روز جهانی ایمنی غذا در مرکز همایش های بین المللی صدا و سیما، با حضور تعدادی از مقامات مسئول، متخصصان و فعالان عرصه غذا و دارو برگزار شد و در آن بر اهمیت مبحث ایمنی غذا و چالش های پیش روی آن در سطح جهانی و ملی تاکید گردید.
در این مراسم، حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی، بعنوان سخنران اصلی به ایراد سخن پرداخت.
وی ضمن تبریک اعیاد قربان و غدیر و تقدیر از سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت برای برگزاری این همایش، ضمن اشاره به اهمیت روز افزون ایمنی غذا، عنوان کرد: توجه به این مساله از این جهت اهمیت دارد که سالانه میلیونها نفر در سراسر جهان به سبب مصرف غذای ناسالم گرفتار بیماری می شوند.

چالش های جهانی غذا؛ از کمبود تا ناسالم بودن


خسروپناه در ادامه سخنان خود، ضمن اشاره به چالش های مختلف در حوزه غذا، اظهار داشت: یکی از چالش های جدی در دنیای امروز، کمبود غذاست؛ متاسفانه عده ای از مردم دنیا به سبب فقر یا سایر عوامل، به غذای کافی دسترسی ندارند. اما چالش مهم تر، مصرف غذای ناسالم می باشد. منشأ مصرف غذای ناسالم همیشه فقر نیست، بلکه برخی افراد متمول هم با وجود داشتن توانایی مالی، غذای سالم مصرف نمی کنند که این امر منجر به بیماری های متعدد و آلودگی محیط زیست می شود.
وی با تکیه بر اهمیت مفهوم «طعام» در آموزه های دینی اسلام، به ذکر آیاتی از قرآن کریم دراین خصوص پرداخت و اضافه کرد: در قرآن کریم ۲۷ مرتبه واژه طعام ذکر شده و قواعد گوناگونی در فقه برای این موضوع وجود دارد. قاعده لاضرر یکی از قواعد مهم فقهی است که بر اجتناب از مصرف غذاهایی که سبب ضرر و بیماری می شوند تأکید می کند و مصرف آنها را در اسلام حرام می داند.

ایمنی غذا در مقابل امنیت غذایی؛ تمایز مفهومی


دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی، ضمن تأکید بر تفاوت دو اصطلاح «ایمنی غذا» و «امنیت غذایی»، عنوان کرد: ایمنی غذا به مجموعه اقداماتی گفته می شود که با هدف پیشگیری از آلودگی غذاها با عوامل خطرناک مانند میکروب ها، سموم، مواد شیمیایی و فلزات سنگین انجام می گیرد، در حالیکه امنیت غذایی به دسترسی پایدار و مستمر افراد به غذای سالم اشاره دارد. ما بیشتر از ایمنی غذا به امنیت غذایی نیازمندیم؛ به این معنا که باید تلاش نماییم همه افراد جامعه به شکل پایدار به غذای سالم دسترسی داشته باشند.

حکمرانی امنیت غذایی؛ مسیری به سمت تحقق سلامت جامعه


خسروپناه با اعلان اینکه برای تحقق ایمنی غذا و امنیت غذایی به حکمرانی امنیت غذایی نیازمندیم، خاطرنشان کرد: حکمرانی امنیت غذایی یک فرآیند هوشمند از سیاستگذاری تا نظارت و ارزیابی است که با مشارکت حداکثری مردم به انجام می رسد و با حکومت داری امنیت غذایی متفاوت است. در حکمرانی، نقش حاکمیت تسهیل گری و راهبری است، اما مشارکت حداکثری نخبگان و مردم اهمیت ویژه ای دارد.
وی ضمن اشاره به تدوین سند ملی دانش بنیان امنیت غذایی توسط شورایعالی انقلاب فرهنگی با همکاری بیشتر از ۵۰۰ نخبه کشور، اظهار داشت: این سند بسیار دقیقی است که اهداف، اصول، مبانی، شاخص ها، وضع موجود و وضعیت مطلوب تا سال ۱۴۱۱ را در حوزه های مختلف غذا مشخص کرده است. سند مذکور در حوزه های تولید کشاورزی، کشاورزی گلخانه ای، ضریب خودکفایی انرژی کشور، تولید آبزیان، تولید گندم، شکر، حبوبات و سایر حوزه های در رابطه با غذا، حاوی اطلاعات دقیق و جامعی است.

ارکان حکمرانی امنیت غذایی؛ از سیاستگذاری تا نظارت


دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی در ادامه سخنان خود، ارکان حکمرانی و فرآیند حکمرانی غذایی و ایمنی غذا را به شرح زیر برشمرد:
سیاست گذاری: تدوین سیاستهای شفاف، کارآمد و اثربخش در حوزه امنیت غذایی.
تنظیم گری: ایجاد ساختارها، قوانین، ضوابط و آیین نامه های هماهنگ و یکپارچه.
شاخص ها و استانداردها: استفاده از استانداردهای جهانی معتبر و شاخصهای دقیق برای ارزیابی و سنجش عملکرد.
راهبری، گفتمان سازی و فرهنگ سازی: آموزش، اطلاع رسانی، گفتمان سازی و فرهنگ سازی در حوزه مصرف غذا، تغذیه سالم و اصلاح الگوهای مصرف.
دانش: بهره برداری از دانش روز و دستاوردهای علمی در حوزه غذا و تغذیه و رفع خلاءهای علمی و آموزشی موجود.
نظارت، ارزیابی و اثرسنجی: نظارت و ارزیابی مستمر و دقیق بر فرایندهای تولید، توزیع و مصرف غذا و اثرسنجی اقدامات انجام شده برای بهبود عملکرد.
چالش ها و راهکارها؛ از ضایعات غذا تا تعارض منافع.
خسروپناه ضمن اشاره به این که با وجود تلاشهای انجام شده، هنوز با چالش هایی در حوزه ایمنی غذا و امنیت غذایی مواجه هستیم، عنوان کرد: ضایعات غذایی گسترده، بیماری های ناشی از مصرف غذای ناسالم و خوددرمانی های بی رویه همچون مهم ترین چالش های پیش روی ما هستند.
وی عوامل زیر را در بروز این چالش ها مؤثر دانست:
عدم توجه ویژه به بحث غذای حلال: لزوم ایجاد بنیاد حلال و توجه به ابعاد مختلف غذای حلال در تولید، فرآوری و توزیع مواد غذایی.
تعارض منافع: ضرورت حل مساله تعارض منافع و مواجهه با رانت خواری از راه شفاف سازی فرآیندها و استفاده از ابزارهای هوشمند.
مشارکت محدود مردم: تأکید بر استفاده از ظرفیت نخبگان و مشارکت فعالانه مردم در بحث ایمنی غذا و امنیت غذایی.

ضرورت توجه به غذای حلال و مواجهه با خوددرمانی


استاد خسروپناه در ادامه سخنان خود، بر لزوم توجه به غذای حلال تصریح کرد و اظهار داشت: مساله حلال، فراتر از صرفا ذبح شرعی است و باید در تمام فرایندهای تولید، فرآوری و توزیع غذا مورد توجه قرار گیرد. این مورد در حوزه هایی مانند سلول درمانی، ژن درمانی، مهندسی بافت و پیوند اعضا هم اهمیت دارد.
وی همینطور با انتقاد از رواج خوددرمانی و تجویز داروهای گیاهی توسط افراد غیرمتخصص، عنوان کرد: متاسفانه عده ای به نام طب سنتی یا طب اسلامی مبادرت به تجویز داروهای گیاهی می کنند که این امر می تواند صدمه های جدی به سلامت مردم وارد کند. داروهای گیاهی هم مانند داروهای شیمیایی، در صورت مصرف بی رویه و بدون تجویز متخصص، می توانند مضر باشند.

پیشنهادات و پشتیبانی از مردم مظلوم غزه


دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی در انتهای سخنان خود، ضمن تقدیر از تلاشهای انجام شده، بر ضرورت رفع موانع و مشکلات موجود در حوزه ایمنی غذا و امنیت غذایی تصریح کرد و آمادگی شورایعالی انقلاب فرهنگی را جهت استفاده از ظرفیت نخبگان و تحقق حکمرانی امنیت غذایی در جامعه اعلام نمود.
وی همینطور ضمن اشاره به وضعیت مردم مظلوم غزه، خواهان پشتیبانی از آنها و کوشش برای رساندن غذا و دارو به این منطقه شد و اظهار داشت: متاسفانه کودکان و مادران در غزه به سبب فقر، کمبود غذا و حملات رژیم صهیونیستی، در شرایط بسیار سختی به سر می برند و ما باید تمام تلاش خویش را جهت کمک به آنها به کار گیریم.
در پایان این همایش، بر لزوم همکاری و هم افزایی همه نهادها و سازمان های مرتبط برای تحقق ایمنی غذا و امنیت غذایی در کشور تأکید شد و شرکت کنندگان خواهان توجه بیشتر به این مورد در سیاستگذاری ها و برنامه ریزی های کلان کشور شدند.



منبع:

1404/03/20
10:40:30
181
0.0 / 5
این مطلب ابرنت را می پسندید؟
(0)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط ابرنت
نظرات بینندگان ابرنت در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
پربیننده ترین ها

جالب ترین ها

تازه ترین ها

ابر نت