گزارش ابرنت؛

حکمرانی فرامرزی داده در دستور کار سازمان ملل قرار گرفت

حکمرانی فرامرزی داده در دستور کار سازمان ملل قرار گرفت

حکمرانی جریان فرامرزی داده ها همچون مسائلی است که بتازگی سازمان ملل در گزارش سالانه اقتصاد دیجیتال آنکتاد به آن پرداخته و بر ضرورت قانونگذاری جهانی در این عرصه تاکید کرده است.



به گزارش ابرنت به نقل از مهر؛ طبق گزارش های آماری انتشار یافته در طول سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱، همه گیری ویروس کووید -۱۹، روند تحول دیجیتال را در مقیاس جهانی تسریع کرده و دولت ها را به واکنش سریع در این عرصه واداشته است. در بین کوشش های دولت ها برای انطباق حداکثری با روند شتابان دیجیتال سازی جهان، یک چالش کلیدی این است که چطور میتوان از روند افزایش حجم داده های دیجیتال در امتداد منافع جهانی استفاده نمود.
متخصصان و کارشناسان، تخمین زده اند که ترافیک جهانی اینترنت در سال ۲۰۲۲ از کل ترافیک تاریخ اینترنت تا سال ۲۰۱۶ بیشتر خواهد شد. در چنین شرایطی، داده ها به یک دارایی راهبردی کلیدی تبدیل می شوند. بی گمان نحوه مدیریت این داده ها بر توانایی هر کشور برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار تأثیر زیادی خواهد داشت. از طرف دیگر، شیوع کرونا، تأثیر به سزایی بر حجم ترافیک اینترنت داشته است.
کرونا پهنای باند اینترنت جهانی را ۳۵ درصد افزایش داد
کارشناسان، معتقدند که دلیل چنین اتفاقی این است که بیشتر کارهای فردی و اجتماعی شهروندان بصورت آنلاین انجام می شود. برمبنای آمار، تنها در سال ۲۰۲۰، پهنای باند اینترنت جهانی ۳۵ درصد بالا رفته است. این میزان بالاترین افزایش یک ساله پهنای باند از سال ۲۰۱۳ تا به امروز شمرده می شود. علاوه بر این، برمبنای برآوردهای صورت گرفته، حدود ۸۰ درصد از کل ترافیک اینترنت مصرفی در دوران قرنطینه و اوج گیری کرونا، به فیلم، بازی و شبکه های اجتماعی اختصاص یافته است.
ترافیک داده های جهانی تا سال ۲۰۲۶
آنکتاد پیش بینی می کند که میزان ترافیک ماهانه داده های جهانی در سال ۲۰۲۰، از ۲۳۰ اگزابایت به ۷۸۰ اگزابایت در سال ۲۰۲۶ خواهد رسید. این در حالیست که برمبنای آمار ارائه شده از طرف گزارش یاد شده، شکاف دیجیتال در طول سالهای اخیر به اوج خود رسیده است و در صورتیکه میزان استفاده از اینترنت در جوامع توسعه یافته بالای ۹۰ درصد است، این آمار در کشورهای کمتر توسعه یافته حدود ۲۰ درصد است. علاوه بر این، تفاوت کشورهای شمال و جنوب در حوزه میزان گسترش زیرساخت های دیجیتال نیز کاملاً مشهود است. بعنوان مثال، میانگین سرعت اینترنت در اقتصادهای توسعه یافته، ۸ برابر کشورهای درحال توسعه است.
بی شک در چنین شرایطی، گام نهادن در راه جدیدی برای مدیریت دیجیتال و داده ها مهم تر از هر زمان دیگری در گذشته است. جهان غرب در این عرصه موضوعی نیز بر لزوم دستیابی به توافقی جهانی برای حکمرانی داده ها تاکید دارد و از همین روی، ادامه پروسه جهانی سازی را در نظر دارد. کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد (آنکتاد)، در گزارش اقتصاد دیجیتال ۲۰۲۱ به موضوع توسعه و جریان های فرامرزی داده ها پرداخته است.
نگارندگان این گزارش، خواهان سازوکاری جهانی برای حکمرانی داده ها به نحوی هستند که ضمن پرداختن به ریسک ها و نگرانی ها از توزیع عادلانه تر سود حاصل از جریان داده نیز اطمینان حاصل شود. دیدگاه های مطرح شده در این گزارش حکایت از آن دارد که خیلی از کشوهای توسعه یافته جهان در پی اتخاذ نگاهی جهانی و کل نگر نسبت به داده ها هستند. بنابراین، سازمان ملل بعنوان یکی از ارکان اساسی پروسه جهانی سازی، در پی تسهیل پیاده سازی مدل مدنظر ایالات متحده آمریکا و اروپا است.
داده هسته اصلی پیشرفتهای هوش مصنوعی

گزارش اقتصاد دیجیتال ۲۰۲۱ به بررسی توسعه و نتایج سیاستگذاری جریان های فرامرزی داده های دیجیتال می پردازد و داده ها را هسته اصلی همه پیشرفت های تکنولوژیک و دیجیتال جهان، مانند تجزیه و تحلیل داده، هوش مصنوعی (AI)، زنجیره بلوکی، اینترنت اشیا (IoT)، رایانش ابری و سایر خدمات مبتنی بر اینترنت، می داند.
بنابراین، کشورهای سراسر جهان در تلاش هستند تا نحوه برخورد خود با جریان داده ها را تعیین کنند. رویکرد نهایی انتخاب شده در سطوح ملی و بین المللی نه فقط بر تجارت، نوآوری و پیشرفت اقتصادی، بلکه بر طیفی از مسائل مربوط به توزیع دستاوردهای دیجیتالی سازی، اجرای قانون و امنیت ملی تأثیر خواهد گذاشت.

داده های ارائه شده در گزارش اقتصاد دیجیتال آنکتاد ۲۰۲۱، می تواند مخاطبان و پژوهشگران را در درک بهتر رویکرد کشورهای مختلف، یاری کند. مروری بر تحولات جهانی و نابرابری ها در اقتصاد دیجیتال مبتنی بر داده و بحث در مورد ماهیت بنیادین داده ها از اهم مطالب مطرح شده در این گزارش هستند. گزارش اقتصاد دیجیتال ۲۰۲۱، علاوه بر این به بررسی رویکرد های حاکمیتی موجود در سطوح ملی، منطقه ای و بین المللی با تمرکز بر جریان داده ها، می پردازد.

کارشناسان غربی هنگام ارزیابی نتایج توسعه داده ها و گسترش جریان داده های فرامرزی به مسئله وجود شکاف و عدم تعادل دیجیتال در رویکرد های حاکمیتی موجود به این حوزه اشاره می کنند و اتخاذ نگاهی جهانی، افزایش گفتگو میان دولت ها و تعامل سازنده را الزامی می دانند.

تبیین نیاز به حکمرانی جهانی داده ها
حکمرانی داده یکی از اساسی ترین مبانی در حوزه حاکمیت فضای مجازی است. داده بعنوان یکی از ارزشمندترین دارایی های عصر حاضر، از زمان شروع توسعه تدریجی اینترنت، مورد توجه خیلی از ذینفعان این عرصه قرار گرفته است.
دسترسی یک دولت یا شرکت فناوری بزرگ به کلان داده های یک کشور، می تواند اثر به سزایی در ادامه هژمونی و اقتدار او، داشته باشد. بنابراین، خیلی از کشورها داده ها را بعنوان دارایی ملی به رسمیت شناخته و حفاظت از آنرا در دستور کار دارند.
بر اساس دیدگاه کارشناسان حوزه حکمرانی فضای مجازی، آمریکا بعنوان کشور مبتکر ایجاد شبکه جهانی اینترنت، بخش عمده ای از زیرساخت این شبکه را در اختیار دارد. این در حالیست که کشورهایی چون چین، روسیه و حتی اتحادیه اروپا، با رویکردهایی متفاوت به تقابل با این انحصار ساختاری پرداخته اند و با در نظر داشتن انحصار ایالات متحده در حوزه زیرساخت، تلاش نموده اند در لایه محتوا و حوزه های حقوقی، اقتدار آمریکا را به چالش بکشند.
چین با ایجاد دیوار آتش بزرگ، روسیه با بومی سازی سرویس ها و خدمات آنلاین در قلمرو جامعه روس زبان اینترنت و اتحادیه اروپا با مقررات عمومی حفاظت از داده، در طول سالهای اخیر، گام های بلندی در حوزه ایجاد توازن قوا میان بازیگران دولتی این عرصه، برداشته اند.

بنظر می رسد که رویکرد موجود در این گزارش، همچنان گفتمان غالب غرب بوده و توجه چندانی به مدلهای نوظهور حکمرانی فضای مجازی و داده، ندارد. چالش اساسی در تقابل میان مدل حکمرانی آمریکایی و رویکرد های چینی و روس، مسئله تضمین حفظ اقتدار و هژمونی ایالات متحده آمریکا و متحدان اروپایی این کشور است.

نویسندگان این گزارش سالانه، در قسمتی از اثر خود به مسئله تبیین نیاز به حکمرانی جهانی داده می پردازند و ۶ دلیل عمده برای پاسخ به این پرسش کلیدی مطرح می کنند. محورهای یاد شده عبارتند از:

• افزایش اعتماد عمومی به اقتصاد دیجیتال و کاهش عدم اطمینان
• رسیدگی به چالش های سیاستی که بوسیله غلبه جهانی پلت فرم های دیجیتال پدید می آیند
• جلوگیری از تشدید نابرابری ها
• در نظر گرفتن تأثیر و سرریز سیاست های ملی به کشورهای دیگر
• جلوگیری از تکه تکه شدن بیشتر فضای دیجیتال
• فعال کردن به اشتراک گذاری داده های جهانی در امتداد تامین منافع عمومی کاربران

با بررسی دلیلهای ارائه شده، می توان نتیجه گرفت که نهادهای بین المللی متولی حکمرانی جهانی فضای مجازی، با شعار «تحول دیجیتال»، در پی همراه ساختن جوامع درحال توسعه با رویکرد خود و از بین بردن تعارضات میان آمریکا و اروپا در زمینه حکمرانی داده هستند.
بی شک در گام های بعدی، حرکت به سمت ادامه پروسه جهانی سازی با هدف حفظ وضعیت موجود در عرصه بین الملل و ادامه اقتدار فراملی، در دستور کار خواهد بود.

سازمان ملل و سازماندهی حکمرانی جهانی داده

برمبنای متن گزارش آنکتاد در زمینه اقتصاد دیجیتال، سازمان ملل متحد، در امتداد حصول اطمینان از مشارکت حداکثری کشورهای جهان در حوزه برنامه حکمرانی جهانی جریان فرامرزی داده ها، نقشی مرکزی و تعیین کننده دراین زمینه ایفا می کند.
در حال حاضر، تعداد زیادی از نهادهای وابسته به سازمان ملل، مانند «اتحادیه بین المللی مخابرات»، «آنکتاد»، «کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد»، «سازمان بهداشت جهانی»، «سازمان جهانی مالکیت فکری»، «سازمان تجارت جهانی»، «یونسکو»، دراین زمینه فعال می باشند. این در حالیست که کارشناسان معتقدند، سازمان ملل برای دستیابی به این هدف تعیین شده، باید پیوندی میان دولت ها، جامعه مدنی، دانشگاه ها و بخش خصوصی، بوجود آورد. این گزارش، با سفارش ادامه روند مذاکرات فراملی و تقویت نهادهای بین المللی در امتداد بسط الگوی حکمرانی جهانی داده ها، جهت گیری هایی را در راه آینده ارائه می دهد، اما به دنبال ارائه راهکار نهایی و آشکار، نیست. در قلمرو ناشناخته اقتصاد دیجیتال مبتنی بر داده ها که به سرعت درحال توسعه و تحول مداوم است، خیلی از سوالات همچنان بی پاسخ مانده اند. کارشناسان معتقدند که پاسخ های مدنظر تنها بوسیله ادامه بحث تحصصی در این عرصه میسر است. به عقیده کارشناسان سازمان ملل، برای تحقق حکمرانی داده کارآمد، نیاز به چارچوب بندی مجدد و گسترش گفتگوی جهانی دراین زمینه وجود دارد.

1400/09/09
23:46:34
0.0 / 5
443
تگهای خبر: ابری , ارزش , اینترنت , تكنولوژی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
ابر نت